SKŁADNIKI:
1 cebula czerwona
200 g wędzonej szynki
1 brokuł
2 jajka
1/2 puszki kukurydzy
trochę szczypiorku
garść uprażonego słonecznika
SOS:
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Czosnek drobno posiekać i połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ósemki. Szczypiorek drobno pokroić, a cebulę i szynkę w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
W głębokim półmisku poukładać warstwami:
- szynkę
- kukurydzę
- brokuła
- jajka
- sos czosnkowy
- cebulę
- posypać szczypiorkiem
- posypać słonecznikiem
Sałatkę wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz