SKŁADNIKI:
6 liści sałaty lodowej
1 cebula czerwona
1 duży pomidor
5 rzodkiewek
3 jajka
1/3 op. sera feta
1/2 ogórka zielonego
3 ogórki w zalewie octowej
1/2 pęczka szczypiorku
keczup
SOS JOGURTOWY:
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 op. sosu sałatkowego greckiego w proszku
sól, pieprz
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przyprawić solą i pieprzem.
WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i osobno do dwóch miseczek zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Sałatę porwać na małe kawałki. Cebulę, rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę.
Ser feta, pomidora i ogórka zielonego pokroić w większą kostkę. Szczypiorek drobno pokroić.
Składniki układać w salaterce warstwami lub jak ktoś woli to można wszystko razem wymieszać.
WARSTWY UKŁADANIA:
- 3 liście sałaty lodowej
- ogórki w zalewie octowej
- cebula
- ser feta
- białka jajek
- polać całość cienko keczupem
- 3 liście sałaty lodowej
- pomidor
- ogórek zielony
- szczypiorek
- rzodkiewka
- żółtka jajek
- sos jogurtowy
- udekorować wierzch dowolnie
Sałatkę schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz