SKŁADNIKI:
1 główka kapusty włoskiej
30 dag pieczarek
200 g ryżu (2 woreczki)
200 g kaszy gryczanej (2 woreczki)
2 cebule
2 łyżki masła
1 jajko
majeranek
oregano
sól, pieprz
WYKONANIE:
Zdjąć kolejno liście z kapusty, wrzucić na wrzącą, posoloną wodę, zagotować chwilę i wyjąć na sitko, odcedzić z wody. Nie gotować długo, żeby się nie przejmowała, bo będą się rozpadały.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na maśle, dodać pokrojone w paseczki pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami, przestudzić.
Kaszę ugotować razem z ryżem w osolonej wodzie według przepisu, przestudzić.
Do kaszy i ryżu dodać pieczarki z cebulą, wbić jajko i dobrze wymieszać składniki. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
WYKONANIE GOŁĄBKÓW:
Z każdego liścia odciąć nożem zgrubienia, nakładać łyżką farsz i zawijać je w rulonik.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym poukładać kilka liści, na nie układać blisko siebie warstwami gołąbki, przykryć je kilkoma liśćmi kapusty i piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku na 180'C.
Podawać z dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz