SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O WYMIARACH: 25 X 35 CM.
Ciasto ładnie wygląda i jest bardzo smaczne.
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
CIASTO KRUCHE:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag orzechów mielonych
1 słoik powideł śliwkowych
KREM:
1 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
DODATKOWO:
2 galaretki zielone
BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i wylać na blaszkę, a potem upiec w temperaturze 180'C przez około 30 minut, ostudzić.
CIASTO KRUCHE:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej części upiec placek na złoty kolor w temp. 180' C.
Trzy pozostałe części rozwałkować osobno na długość foremki do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć w rolady. Piec na złoty kolor w temp. 180' C przez około 20 - 30 minut.
KREM:
W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka, mąkę ziemniaczana i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać stopniowo przestudzony budyń. Krem podzielić na 2 części (parę łyżek odłożyć, żeby posmarować wierzch ciasta).
WYKONANIE PLACKA:
Galaretki przygotować według przepisu. Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć roladki. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i udekorować dowolnie.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz