SKŁADNIKI:
100 g drożdży
1 l letniej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 kg mąki pszennej
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
1/2 szklanki otręb pszennych lub owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki słonecznika
olej do smarowania brytwanek
WYKONANIE:
Drożdże wkruszyć do miski, wlać wodę, wsypać cukier oraz sól i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać pozostałe sypkie składniki (na samym końcu mąkę), ponownie dokładnie wymieszać. Podłużne foremki (keksówki 8,5 cm x 37 cm) wysmarować olejem i posypać otrębami pszennymi.
Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do foremek do połowy objętości, można posypać troszkę kminkiem.
Rozgrzać piekarnik do 180' C i wstawić foremki z ciastem.
Piec 60 minut.
Nie otwierać wcześniej piekarnika, aż będą gotowe. Ciepłe wyjąć z foremek na kratkę, pozostawić do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz