niedziela, 28 maja 2017

SERNIK Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ.

SKŁADNIKI:
Upiec dwa biszkopty z 4 jajek, do jednego dodać 1 łyżkę kakao.

4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać delikatnie, do jednego biszkopta dodać kakao. Ciasto wylać na blaszkę i upiec w temperaturze 180'C, pozostawić do wystygnięcia.

WARSTWA TRUSKAWKOWA:

1/2 kg truskawek świeżych lub mrożonych
2 galaretki truskawkowe

Truskawki trochę rozmrozić (jeśli to są mrożone) zmiksować blenderem, podgrzewać do zawrzenia, zdjąć z ognia i rozpuścić w nich galaretki, następnie pozostawić do wystygnięcia.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe
1 galaretka cytrynowa
0, 75 l mleka
3 łyżki cukru
250 g miękkiej margaryny

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, ostudzić. Z mleka odlać 1 szklankę, rozrobić w nim budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować i ugotować w nim budynie, ostudzić i zmiksować z margaryną, na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać na jednolitą masę.
Masę podzielić na dwie części i odłożyć 3 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta.

SERNIK:
60 dag sera trzykrotnie mielonego
1 kisiel cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
kilka kropel olejku cytrynowego
12 dag margaryny
1/2 szklanki cukru

Margarynę roztopić. Z białek ubić pianę.
Do sera dodać pozostałe składniki, połączyć razem, na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowany sernik wyłożyć na blaszkę i upiec w temperaturze 180'C przez około 40 minut na rumiano. Ostudzić.

WYKONANIE PLACKA:
Na ciemny biszkopt rozprowadzić jedną część masy budyniowej, na nią położyć sernik, potem wyłożyć tężejącą warstwę truskawkową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, posmarować drugą część masy, przykryć biszkoptem jasnym i posmarować wierzch ciasta odłożoną częścią masy. Wierzch udekorować dowolnie, np. kolorową posypką lub rozpuszczoną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz