Ciasto nosi nazwę "dokładnie ważone", ponieważ tyle ile ważą jajka ze skorupkami, tyle samo odważa się resztę składników. Ciasto jest lekkie i pyszne, a co najważniejsze to szybko się je robi. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 21,5 x 37 cm.
SKŁADNIKI:
- 6 dużych jajek lub 7 mniejszych (moje ważyły 405 g)
tyle ile ważą jajka trzeba odważyć:
- masło (405 g)
- mąka (405 g)
- cukier (405 g)
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny lub olejek cytrynowy
1 kg rabarbaru
WYKONANIE:
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru, czyli np. po 405 g. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Gdy zbieleje, dodać skórkę otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wbijać kolejno jajka, na przemian dodawć trochę przesianej mąki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać.
Rabarbar pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i ułożyć blisko siebie na cieście. Piec przez 50 do 60 minut w temp. 180' C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz