niedziela, 2 października 2016

SCHAB W SOSIE MEKSYKAŃSKIM Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ.

SKŁADNIKI:
1,5 kg schabu
20 dag pieczarek
2 cebule
1 duża papryka czerwona
"marynata staropolska do mięs"
1 słoik sosu meksykańskiego 500 g (Łowicz)
sól, pieprz
olej do smażenia

WYKONANIE:
Schab pokroić w plastry około 1 cm, podsmażyć na patelni z obu stron na większym ogniu, żeby zamknąć pory mięsa. Następnie wyłożyć je na talerz, obsypać z obu stron marynatą do mięs i odstawić.
Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w paseczki. Najpierw na odrobinie oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać pieczarki, potem paprykę, przyprawić solą oraz pieprzem i odstawić do wystygnięcia.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: najpierw plastry schabu, blisko siebie, posmarować je sosem meksykańskim, na to wyłożyć cebulę z pieczarkami i papryką, znowu poukładać schab i tak powinno być trzy warstwy mięsa. Na wierzchu ma być warstwa z sosem i usmażonymi pieczarkami z warzywami.
Mięso przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można na noc.
Potem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180'C przez około 60 minut, do miękkości mięsa.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.
Zamiast schabu może być karkówka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz