niedziela, 2 października 2016

KAPUŚNIAKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

SKŁADNIKI:
2 op. ciasta francuskiego
500 g kapusty kiszonej
500 g kapusty białej, świeżej
1 duża cebula
10 dag pieczarek
1 laska kiełbasy zwyczajnej
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia

WYKONANIE:
Kapustę surową pokroić w cienkie kawałki i ugotować, następnie ostudzić i odcisnąć z wody. Kapustę kiszoną także ugotować i przestudzoną również odcisnąć z wody.
Cebulę, pieczarki i kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć razem na oleju, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem, czyli: kapusty, pieczarki, cebulę i kiełbasę zmielić w maszynce na dużych otworach. Wszystko dobrze wymieszać.
Na stole rozłożyć płat ciasta francuskiego, przekroić go wzdłuż na dwa szerokie paski, nałożyć farsz wzdłuż każdego kawałka i zwinąć w rulony. Każdy rulon pokroić na kawałki i na wierzchu ponacinać każdego. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180'C, około 20 minut, na rumiano.
Można jeść je z barszczem czerwonym lub same.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz