niedziela, 16 października 2016

SCHAB PIECZONY W MLEKU, WĘDLINA.

Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę do kanapek, przynajmniej wiemy co jemy. Mięsko jest mięciutkie i soczyste, doskonałe na kanapkę, ale także na ciepło do obiadu. Przyprawy można dobrać według własnego smaku i upodobań, wybór dowolny.

Przepis pochodzi z internetu.

SKŁADNIKI:
1,6 kg schabu
olej z czosnkiem
czosnek - granulki lub świeży
sól
majeranek
pieprz syczuański
oregano
majeranek
rozmaryn
chilli
pieprz mielony
cebula granulowana
1 l mleka

WYKONANIE:
Schab najpierw umyć i osuszyć, ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym, następnie polać go olejem z czosnkiem i natrzeć dość obficie przyprawami, ilość przypraw według własnych upodobań.
Potem mięso w marynacie zostawić na 2 godziny. Po tym czasie schab zalać mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika, piec 1 godzinę i 40 minut w 200' C, grzałki góra dół.
W trakcie pieczenia polać parę razy wystające mięso sosem z pieczenia. Mięso ostudzić w zalewie mlecznej, następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc. Rano już można kroić i jeść. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz