Zrobienie tego dania jest bardzo proste, a smakuje wybornie.
SKŁADNIKI:
1 kg żeberek
przyprawa do mięs
SOS:
10 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
natka pietruszki
WYKONANIE:
Mięso pokroić w paski, usmażyć z obu stron na patelni, na dużym ogniu, obsypać przyprawą z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec do miękkości mięsa ( około 1 godziny). Wytworzony podczas pieczenia płyn odlać i ugotować na nim sos.
SOS:
Cebulę i pieczarki pokroić w cienkie paseczki, usmażyć na maśle. Przełożyć do małego garnka, podlać trochę płynem z pieczenia mięsa, dodać przyprawy i gotować do miękkości pieczarek.
Mąkę rozrobić z resztą płynu mięsnego i wlać do garnka z sosem. Doprowadzić do zawrzenia, przyprawić do smaku i dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Ugotowanym sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym.
Żeberka podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówką warzywną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz