piątek, 30 września 2016

UDKA Z KURCZAKA, PIECZONE NA ZIEMNIAKACH.

SKŁADNIKI:
3 udka kurczaka
1 kg ziemniaków (najlepiej młodych i takiej samej wielkości)
4 łyżki oleju
przyprawa do kurczaka
przyprawa do ziemniaków
majeranek
koperek
sól pieprz

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać i opłukać. Udka opłukać. Dno prostokątnej formy (25 X 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy włożyć udka kurczaka, a między nimi rozłożyć ziemniaki. Całość skropić olejem. Udka z kurczaka posypać przyprawą do kurczaka, a ziemniaki przyprawą do ziemniaków. Dodatkowo całość posypać majerankiem, koperkiem, solą i pieprzem.
Formę z udkami i ziemniakami włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170 °C.
Podawać z dowolną surówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz