SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka sałatkowego
5 jajek
1 średnia cebula
5 dag masła
15 dag żółtego sera
majonez
szczypiorek
sól, pieprz
WYKONANIE:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce od małych oczkach. Cebule pokroić w kostkę. Masło zamrozić. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przygotowane składniki układać warstwami w następującej kolejności:
- białka
- połowa żółtego sera
- 2 - 3 łyżki majonezu
- cebula
- tuńczyk
- masło (zamrożone należy zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio na tuńczyka)
- resztę żółtego sera
- 2 - 3 łyżki majonezu
- żółtka
- drobno pokrojony szczypiorek
Każdą warstwę majonezu posolić i popieprzyć. Schłodzić w lodówce. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz