czwartek, 17 marca 2016

SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH.

SKŁADNIKI NA BLASZKĘ 20 x 30 CM.

CIASTO:
1,5 szklanki mąki tortowej pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
5 żółtek
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki ciemnego kakao

MASA JOGURTOWA:
1000 g jogurtu greckiego
5 jaj (oddzielić żółtka i białka)
2 budynie waniliowe w proszku
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki oleju
szczypta soli

POLEWA MIGDAŁOWA:
1/2 l śmietanki 30%
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli olejku migdałowego

DODATKOWO:
mielone migdały do posypania

CIASTO:
Masło posiekać drobno z sypkimi produktami, po czym dodać żółtka i zagnieść elastyczne ciasto. Wykleić nim dno blachy (wyłożonej papierem), ponakłuwać widelcem i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ' C.

MASA JOGURTOWA:
Wtym czasie, gdy piecze się spód, wtedy przygotować jogurty. Mikserem ubić żółtka z cukrem pudrem i waniliowym, następnie dodać budynie, jogurt i olej. Miksować na gładko.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony (gorący) spód, po czym wstawić ponownie blachę do piekarnika na 50-55 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Gorący będzie bardzo delikatny, stężeje gdy będzie zimny. Jeśli trochę popęka, nie ma co się tym przejmować, bo wyrówna się  powierzchnię polewą.

POLEWA MIGDAŁOWA:
Śmietankę przelać do garnka i podgrzewać razem z cukrem do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 40 minut, mieszając. Przed końcem gotowania dodać olejek. Po tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć i lekko się zezłocić. (Można zrobić próbę na talerzyku - wylać kilka kropli masy i sprawdzić, czy tężeje).
Placek polać polewą.

Jak ktoś nie chce z polewą, to wystarczy tylko posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz