czwartek, 24 marca 2016

BABKA KAKAOWA.

SKŁADNIKI NA DUŻĄ BANKĘ:
5 jajek
2 i 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki kakao
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA:
75 g masła
50 g mleka w proszku
50 g cukru pudru
25 g wrzątku
posypka czekoladowa lub kolorowa

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać połowę ciasta, do reszty dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C i piec około 45 minut. Wystudzić.

POLEWA:
Masło rozpuścić. Przez sitko dodać mleko w proszku i cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze trochę wrzątku). Polać babkę i posypać posypką czekoladową lub kolorową. Można też polać babkę polewą czekoladową i udekorować np. skórką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz