CIASTO:
1 gorzka czekolada
200 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
4 jajka
250 g jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
200 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA:
1 gorzka czekolada lub biała
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki mleka
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do miski przesiać suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. W drugim naczyniu ubić masło z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać dodawać po jednym jajku. Pod koniec wlać jogurt i rozpuszczoną czekoladę. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Nagrzać piekarnik do 180 'C. Piec przez ok. 40 minut.
POLEWA CZEKOLADOWA:
Wszystkie składniki na polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewać przestudzoną babkę. Może być również polewa czekoladowa z białej czekolady (według uznania).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz