SKŁADNIKI:
1 główka kapusty pekińskiej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
500 g mięsa mielonego
1 jajko
2 cebule
papryka słodka w proszku
majeranek
pieprz i sól
pieprz ziołowy
SOS:
ziele angielskie
liść laurowy
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżeczki mąki
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Kaszę jaglaną wsypać na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączyć palnik i odstawić. Kasza wtedy wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawić do ostygnięcia.
Do miski przełożyć kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem i pieprzem ziołowym. Całość wymieszać.
W międzyczasie liście kapusty umyć, odciąć z nich większą białą część i wkładać kolejno do garnka z gotującą się wodą, następnie sparzyć około 3 min. Liście mają być elastyczne, ale nie ugotowane. Następnie nakładać na liście łyżką farsz i zawijać, formując gołąbki. Układać je w naczyniu żaroodpornym, wlać około 1/2 szklanki wody, wrzucić parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty. Gołąbki piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 'C, około 40 minut.
Przecier pomidorowy wymieszać z mąką, 1/2 szklanki wody i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Po około 40 minutach pieczenia zalać przecierem gołąbki. Piec jeszcze około 20 minut, aż powstanie nam sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz