SKŁADNIKI:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karkówka
4 ugotowane jajka na twardo
2 surowe jajka
1 bułka
1 cebula drobno posiekana i podsmażona
2 ząbki czosnku
przyprawy według uznania:
sól, pieprz
majeranek
papryka mielona
ziele angielskie mielone
liść laurowy
jałowiec
jarzynka w proszku
WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie, gdy zmięknie odcisnąć z płynu. Następnie mięso dokładnie wymieszać z surowymi jajkami, odciśniętą bułką, podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem, zielem angielskim, jarzynką i majerankiem.
Formę posmarować tłuszczem i wyłożyć do niej połowę masy mięsnej, pośrodku zrobić rowek i poukładać ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim. Tak ułożone jajka przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypać mieloną papryką, wcisnąć w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz położyć liść laurowy.
Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 ' C. Gotową pieczeń odstawić na 10 minut i wyjąć z foremki. Pyszna na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz