wtorek, 15 marca 2016

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM.

Składniki na dużą blachę, z wyposażenia piekarnika.

BISZKOPT CZEKOLADOWY:
6 dużych jajek
80 g cukru
200 g czekolady deserowej
50 g masła

GANAŻ CZEKOLADOWY:
200 g śmietanki 30%
200 g czekolady deserowej
2 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
20 ml whisky lub likieru (niekoniecznie)

DODATKOWO:
dżem z czarnej porzeczki
kakao do posypania

BISZKOPT CZEKOLADOWY:
W garnku rozpuścić masło, wrzucić kawałki czekolady,podgrzewać razem do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Białka ubić na sztywną pianę ( żółtka odłożyć ), podczas ubijania stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany, mieszając bardzo dokładnie stopniowo dodawać żółtka, a następnie wlewać czekoladę z masłem. Całość delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem. Wyrównać powierzchnię ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180' C,  na 10-12 minut.
Po wyjęciu ciasto powinno ostygnąć, wtedy zdjąć je z blachy (jest bardzo delikatne).

GANAŻ CZEKOLADOWY:
Zagotować śmietankę z miodem, po czym wrzucić do niej pokruszoną czekoladę i wymieszać, aż ta się całkowicie rozpuści. Zdjąć garnek z ognia i mieszając dodać miękkie masło i ewentualnie whisky lub likier. Masę przelać do szerokiego, płaskiego naczynia i odstawić w chłodne miejsce, do uzyskania konsystencji miękkiego masła.

WYKONANIE:
Upieczone ciasto (wcześniej zdjąć papier) podzielić na 4 równe części. Pierwszą część posmarować dżemem, przykryć drugą częścią. Tę część posmarować lekko dżemem i ganaszem czekoladowym, znów przykryć ciastem i warstwą ganaszu. Ostatni blat ciasta pokryć resztą ganaszu i oprószyć kakao.
Ciasto trzeba dobrze schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz