SKŁADNIKI:
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 ml oleju
2 łyżeczki soku z cytryny
skórka z jednej cytryny
1 białko
2 łyżeczki soku z cytryny
200 g cukru pudru
skórka z cytryny do dekoracji
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, następnie partiami cukier. Gdy cukier połączy się z białkami, a masa będzie gęsta i puszysta, zwolnić obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Miksować jeszcze dwie minuty od dodania ostatniego żółtka. Mąki przesiać, dodać partiami do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką. Na koniec wlać olej, skórkę cytrynową, ostrożnie połączyć masę z tłuszczem.
Formę natłuścić, obsypać bułką tartą i wylać ciasto biszkoptowe. Piec w nagrzanym do 160'C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka.
Upieczoną babkę od razu postawić na desce i zdjąć formę. Zostawić do przestudzenia.
LUKIER:
Białko wymieszać z sokiem z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać przez dobrych 5 minut, by lukier był gęsty i plastyczny. Zimną babkę udekorować lukrem, posypać skórką pomarańczową. Babkę przechowywać w zamkniętym pojemniku, dzięki temu nadal po dwóch dniach jest równie smaczna i wilgotna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz