niedziela, 6 marca 2016

JABŁKOWIEC Z KOKOSEM I BUDYNIEM.

BISZKOPT:
6 jajek
6 łyżek cukru
15 łyżek mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko połączyć na jednolitą masę. Wylać na blaszkę ( 22/33 cm ) i piec około 40 minut w 180 'C.
Placek po ostygnięciu przekroić na dwa blaty.

WARSTWA JABŁKOWA:
1 kg  kwaśnych jabłek
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 l wody
3/4 szkl. cukru

Jabłka obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę (około 1 cm ).
Troszkę wody odlać, rozrobić w niej budyń. Resztę wody zagotować z cukrem, wrzucić pokrojone jabłka i chwilę zaparzyć je. Następnie łyżką cedzakową wyjąć jabłka, do tej wody wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, wrzucić ponownie jabłka i zamieszać dobrze łyżką, a potem wyłożyć gorące na pierwszy blat biszkopta, przykryć drugim i lekko docisnąć.
Na wierzchu placka wyłożyć rozrobiony kokos i wstawić ponownie do piekarnika oraz zapiec około 15 minut, na złoty kolor.

WARSTWA KOKOSOWA:
20 dag wiórek kokosowych
12 dag margaryny
2 jajka
1/2 szkl. cukru

Margarynę roztopić na małym ogniu.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, powoli dodawać margarynę i wsypać kokos i dokładnie wszystko wymieszać.
Masę wyłożyć i rozprowadzić po całym placku.

PLACEK KROIĆ DOPIERO PO CAŁKOWITYM OSTYGNIĘCIU, BO INACZEJ BĘDZIE SIĘ ROZPADAŁ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz