poniedziałek, 6 kwietnia 2020

SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM.

Sernik jest bardzo prosty i szybko się go robi. Jest bardzo wilgotny, mięciutki.

(Blaszka 19 x 30 cm lub tortownica o średnicy 23 cm)

SKŁADNIKI:
5 dużych jajek
2 budynie waniliowe na 1/2 l
1 kg sera z wiaderka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek. Do miski wyłożyć ser, dodać żółtka, budynie oraz mleko skondensowane i wymieszać mikserem na jednolitą, puszystą masę. Następnie dodać pianę z białek, ubitą ze szczyptą soli i delikatnie mieszając połączyć razem.
Ciasto wyłożyć na brytfankę i piec w temp. 180' C, przez 60 - 70 minut. Upieczony sernik pozostawić do wystygnięcia.
Można też wykorzystać ser owocowy lub dodać ztartą skórkę z cytryny i troszkę olejku cytrynowego. Wszystko według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz