4 duże jajka
4 łyżki majonezu
1 łyżka oleju
1 budyń waniliowy na 1/2 l
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. mąki pszennej, tortowej
1/2 szkl. mąki kartoflanej
1/2 szkl. cukru
2 opak. cukru waniliowego
1/2 olejku waniliowego
cukier puder do posypania lub polewa
WYKONANIE:
Obydwie mąki, budyń, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w osobnym naczyniu.
W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, z dodatkiem cukru waniliowego. Nadal miksując dodawać: żółtka, olej, majonez i wsypując po trochu mąkę, z dodatkami, olejek, następnie dobrze wymieszać na jednolitą konsystencję.
Ciasto wylać do formy babki (średnica 23 cm) i upiec w temp. 180' C, przez około 45 - 50 minut. Przestudzoną babkę wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Zamiast olejku waniliowego można dodać cytrynowy, kwestia smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz