niedziela, 12 kwietnia 2020

KEKS BANANOWY.

Keks jest mięciutki, wilgotny, nie za bardzo słodki, a jego pyszny smak dopełniają orzechy i żurawina. Z tego przepisu piecze się od razu dwa keksy, bo jeden znika od razu. 😁

SKŁADNIKI:
8 szt. bardzo dojrzałych, dużych bananów
100 g margaryny
1/4 szkl. cukru
3 jajka
1 opak. cukru waniliowego
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 garście suszonej żurawiny
2 garście posiekanych orzechów
2 brytfanki "keksówki"

WYKONANIE:
Margarynę roztopić. Obrane ze skórki banany pokroić w grube plastry i zmiksować blenderem na gładką masę. Jajka z cukrem i szczyptą soli ubić mikserem na pulchną pianę, dodać trochę mąki, sodę i margarynę, potem resztę mąki, następnie zmiksowane banany i wymieszać na jednolitą konsystencję. Na koniec wsypać orzechy oraz żurawinę i delikatnie zamieszać łyżką.
Gotowe ciasto wylać na dwie keksówki i piec w 180' C, przez 50 - 60 minut, na najniższej półce piekarnika i bez termoobiegu. Wystudzone ciasto można udekorować lekko polewą. Zamiast żurawiny mogą być rodzynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz