środa, 8 kwietnia 2020

PLEŚNIAK.

Można było by powiedzieć, że to ciasto "wiekowe", bo piecze się je od bardzo dawna.

SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1/2 szkl. cukru
250 g margaryny
2 łyżki kakao
kilka kropel olejku rumowego
1 słoik dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych

WYKONANIE:
Białka odzielić od żółtek. Margarynę roztopić, ostudzić, dodać pozostałe składniki (oprócz kakao oraz białek) i wyrobić ciasto, które podzielić na trzy części.
Jedną część włożyć do zamrażarki, drugą część wyłożyć na blaszkę, a do trzeciej dodać kakao oraz kilka kropel olejku rumowego i zagnieść do uzyskania jednolitego koloru.
Ciasto w brytfance posmarować dżemem i zapiec w piekarniku 10 - 15 minut w 180' C. Z ciemnego ciasta ulepić małe kulki, na wielkość kasztana, spłaszczyć je trochę i poukładać na upieczonym placku.
Z czterech białek z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki cukru ubić pianę na sztywno, po czym rozprowadzić ją równomiernie po placku, zatykając miejsca pomiędzy kulkami. Następnie wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, zapełniając całą powierzchnię na pianie z białek.
Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180' C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ciasto można kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu, żeby się nie rozpadał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz