czwartek, 2 kwietnia 2020

BAGIETKI PSZENNE.

SKŁADNIKI NA 8 SZTUK:
500 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
25 g roztopionego masła
2 jajka

WYKONANIE:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier. Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno żółtko, a w drugiej samo białko, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem. 
Letnie mleko i wodę połączyć, dodać pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać.
Do miski z mąką dodać, roztopione masło, mieszankę mleka i drożdży oraz jajka z żółtkiem. 
Wszystkie składniki dobrze wymieszać ręką, aż ciasto będzie dobrze wyrobione i odchodzić od brzegów miski, po czym przykryć ściereczką i odstawić  na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, następnie podzielić na 8 równych kulek. 
Każdą z nich zrolować rękami wzdłuż, (tak jak na kopytka), na długość około 15 cm, tworząc kształt bagietki, wierzch posmarować pozostałym białkiem.
Bułki poukładać na czarnej blaszce od piekarnika i odstawić jeszcze na chwilkę do lekkiego wyrośnięcia (na około 10min), a potem włożyć do piekarnika, nagrzanego do 190'C góra - dół.
Piec około 15 - 20 min do lekkiego zarumienienia się. Gotowe bagietki ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz