czwartek, 16 kwietnia 2020

PIEROGI, KLUSKI LENIWE (2).


Pierogi leniwe to mięciutkie i delikatne kluski, które można podawać na wiele sposobów: z masłem i bułką tartą lub ze śmietaną, z dodatkiem cukru  waniliowego i cynamonu, albo z jogurtem owocowym.
Z czym by je nie podał to są pyszne.

SKŁADNIKI:
500 g sera białego półtłustego
1 szkl. ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę
2 jajka
1 szkl. mąki pszennej
mąka do posypania stolnicy
1 łyżka soli
1/4 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
(miara szklanki to 250 ml)

WYKONANIE:
Na stolnicy wyrobić ciasto z sera, ziemniaków, mąki i jajek na jednolitą masę. Nie wyrabiać długo, tylko do połączenia się składników.
Odrywać po kawałku ciasta, obtaczać w mące i uformować ruloniki, jak na kopytka, troszkę zpłaszczyć i pociąć na kawałki.
Ciasto ugotować w posolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować do zawrzenia, następnie delikatnie wyjąć łyżką cedzakową na durszlak, żeby woda odciekła. Pierogi polać roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz