poniedziałek, 20 kwietnia 2020

KARKÓWKA I KIEŁBASA BIAŁA W MARYNACIE NA GRILLA.

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
9 szt. białej kiełbasy

MARYNATA:
100 ml. oleju
3 ząbki czosnku (drobno posiekać)
1 łyżka keczupu pikantnego
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ziarenka pieprzu
2 ziarenka jałowca
2 ziarenka ziela angielskiego
1 goździk
1/2 łyżeczki gorczycy
sól
kolendra
majeranek
rozmaryn
Zioła i przyprawy dobierać według własnego uznania.

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w cienkie plastry (około 1 cm), kiełbasę odzielić na pojedyńcze części.
W moździerzu rozdrobnić wszystkie suche przyprawy i zioła, dodać do nich olej, keczup oraz czosnek i wymieszać.
Plastry karkówki i kawałki kiełbasy obtaczać w przyprawach, po czym poukładać w naczyniu, przykryć pokrywką i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso i kiełbasa są gotowe do pieczenia na ruszcie.
Podawać z dowolną sałatką warzywną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz