niedziela, 1 maja 2016

KOPIEC KRETA.

SKŁADNIKI:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:
3 banany
20 dkg sera białego
1/2 litra śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 cytryna
1 czekolada

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać przesianą mąkę ,kakao  z proszkiem do pieczenia, ciasto wymieszać,  wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i  piec w 180 'C, przez 40 minut .

KREM:
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody , wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Zmielony ser utrzeć z cukrem na puszystą masę. Śmietankę ubić z cukrem, połączyć z rozpuszczoną żelatyną ,dodać 1/2 startej czekolady. Masę delikatnie wymieszać.
Biszkopt przełożyć do miseczki, wyłożonej folią spożywczą .,na biszkopt wyłożyć masę serową, na masę poukładać połówki bananów, nałożyć znowu biszkopt, wstawić do lodówki na parę godzin .
Po tym czasie ciasto odwrócić do góry dnem i posypać je startą czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz