niedziela, 1 maja 2016

KLOPSY Z PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI NA KLOPSY:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 mała bułka
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łyżka mąki
sól, pieprz
maggi w płynie
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania

NADZIENIE:
10 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
przyprawa do pizzy

MIĘSO NA KLOPSY:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, po chwili ją odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Do miski z mięsem dodać resztę składników, wymieszać dobrze ręką, przyprawić do smaku.

NADZIENIE:
Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na patelni na maśle, dodać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć do miękkości grzybów, przyprawić.  Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

WYKONANIE:
Mięso podzielić na małe gałeczki, które spłaszczać ręką, nakładać na nie po trochu farszu, zlepiać brzegi i uformować podłużne klopsy. Obtaczać je kolejno w bułce tartej i piec na rumiano ze wszystkich stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Klopsy podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną, albo z kluskami śląskimi, z dodatkiem surówek warzywnych. Klopsy można polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz