piątek, 13 maja 2016

PIEROGI ZE SZPINAKIEM.

FARSZ:
1 opak. szpinaku mrożonego (900 g)
250 g sera białego półtłustego
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Szpinak usmażyć na maśle, dodać drobno posiekany czosnek, sok z cytryny, według uznania, przyprawić solą, pieprzem, zdjąć z ognia i trochę przestudzić. Następnie dodać ser biały i razem wymieszać.

DODATKOWO:
1/4 kostki masła
1 łyżka soli
woda do gotowania pierogów

CIASTO:
1 kg mąki
2 jajka
ciepła woda
2 łyżki oleju

Ze składników zarobić ciasto na stolincy. Wodę dodawać stopniowo, żeby ciasto nie było za bardzo kleiste, ma być mięciutkie i plastyczne. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka szklanką lub wycinać nożem kwadraty (jak ktoś woli), nakładać farsz i zlepiać brzegi ciasta.
W garnku 4 l zagotować wodę z 1 łyżką soli i wrzucać pierogi na gotującą się wodę. Gotować około 3 minuty, od wypłynięcia na wierzch. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić, żeby ponownie odcedzić z wody. Przełożyć do miski i polać stopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz