Mięso można również udusić w rondlu i podać jako danie obiadowe.
SKŁADNIKI:
1 kg żeberek wieprzowych - paski
MARYNATA:
125 ml przecieru pomidorowego (lub 60 ml koncentratu pomidorowego wymieszanego z 60 ml przecieru pomidorowego)
1 – 2 łyżeczki tabasco
2 – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól, pieprz
WYKONANIE:
W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić do niej żeberka i ugotować je przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjąć i osuszyć je , następnie umieścić w dużej szklanej misie.
W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty na jednolity sos. Nasmarować nim żeberka, dokładnie obtaczać, aby całe były pokryte marynatą i wstawić do lodówki na minimum 60 min. , najlepiej ns noc.
Następnie wyjąć żeberka z marynaty i grillować nad gorącymi węglami przez 10 -15 min., potem przesunąć je na mniej rozgrzaną część grilla i piec przez kolejne 15 - 20 min., od czasu do czasu odwracając je i smarując pozostałą marynatą. Upieczone żeberka podawać z ulubionymi sałatami, surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz