SKŁADNIKI:
- 150 g masła
- 280 g twarogu półtłustego
- 300 g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
- ulubiona konfitura, dżem lub marmolada
WYKONANIE:
Z masła, twarogu i mąki zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i schować na godzinę do lodówki. Jeżeli jest taka potrzeba to twaróg zmielić lub rozgnieść widelcem ,albo rozkruszyć w palcach, w zależności od twarogu, najlepszy jest półtłusty w kostce . Następnie ciasto podzielić na 4 części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować każdą część na owalny placek . Podzielić znowu na 8 części, na każdej z nich nakładać 1 łyżeczkę nadzienia i zwijać w rogalik. Tak postępować ze wszystkimi częściami ciasta. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 'C i piec 20 - 25 minut, grzanie góra-dół, aż sie ładnie zarumienią. Trzeba obserwować pieczenie ,bo czasami wystarczy 15 minut i będą już gotowe. Ostudzić rogaliki na kratce i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz