sobota, 21 maja 2016

KARKÓWKA W PIWIE.

Dzięki marynacie z piwa mięso jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste. Mięso można upiec w piekarniku lub na grillu.

SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 szklanka jasnego piwa
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta mielonego kminku
- szczypta mielonej kolendry
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
oliwa
sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:
Karkówkę umyć osuszyć pokroić centymetrowe plastry. Cebulę obrać posiekać drobniutko, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać około 2 łyżki oliwy, wlać piwo i dodać musztardę. Później wsypać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać marynatę. Mięso obtoczyć z obu stron w marynacie, poukładać w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i wstawić na całą noc do lodówki. Następnie karkówkę wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180'C przez około dwóch godzin lub osączyć z marynaty i grillować z obu stron. W trakcie pieczenia można lekko smarować pozostałą marynatą. Podawać gorącą prosto z grilla z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz