PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ: 37,5 / 22 CM.
DODATKOWO:
1 puszka ananasów
2 op. galaretki cytrynowej
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Ananasy odcedzić z zalewy, wlać do szklanki (250 ml), jak nie będzie tyle, to resztę dopełnić wodą.
CIASTO ORZECHOWE:
20 dag zmielonych orzechów
1 łyżka mąki
7 jajek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, nadal ubijając dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i olejek. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę. Piec w 180 ' C, przez 30-40 minut. Odstawić do wystygnięcia.
CIASTO KOKOSOWE:
5 białek
4 łyżki cukru
20 dag kokosu
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z szczyptą soli i cukrem nasztywną pianę, dodać kokos i proszek do pieczenia, wymieszać i wylać na blaszkę o takiej samej wielkości ,co piekło się ciasto orzechowe. Piec w 180 'C, przez około 30 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.
MASA ANANASOWO- BUDYNIOWA:
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1 szkl. wody z ananasów
1 galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru
5 żółtek
250 g margaryny
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia.
W 1/2 szkl. zalewy z ananasa roztrzepać żółtka, dodać budyń i cukier, resztę zalewy zagotować i do gotującej się wlać rozrobioną zawiesinę, intensywnie mieszając do zgęstnienia budyniu. Ostudzić.
Zimny budyń zmiksować z margaryną na jednolitą masę, następnie dodać tężejącą galaretkę, połączyć z masą.
WYKONANIE PLACKA:
Ciasto orzechowe włożyć z powrotem do blaszki ,wyłożonej folią aluminiową. Na to rozprowadzić 3/4 masy, przykryć plackiem kokosowym, znowu posmarować pozostałą częścią masy, poukładać ananasy, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia masy i galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz