wtorek, 10 maja 2016

SZYNKA DUSZONA W SOSIE GRZYBOWYM.

Danie jest proste i bardzo dobre. Można podawać je z kluskami śląskimi, kaszą gryczaną lub ziemniakami i sałatką warzywną, na obiad lub jako danie na gorąco przy różnych okazjach i na imprezach. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 kg szynki
garść grzybów suszonych
majeranek
tymianek
3 liście laurowe
papryka słodka w proszku
pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
kostka rosołowa
1 serek topiony śmietankowy
1 łyżka mąki
natka pietruszki
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry na około 1 cm. Następnie każdy kawałek usmażyć z obu stron na dużym ogniu , na rozgrzanej patelni z olejem. Potem przełożyć je do garnka z szerokim dnem lub do wysokiej patelni, podlać wodą, tak, żeby  przykryła mięso. Kiedy zawrze woda, wtedy dodać przyprawy, kostkę rosołową i grzyby, po czym dusić tak na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Kiedy mięso będzie miękkie, wtedy wyjąć je z garnka na talerz i odlać 3/4 szkl. wywaru, w którym rozpuścić serek topiony i rozrobić mąkę. Roztwór wlać do gotującego się wywaru i doprowadzić do zawrzenia, następnie włożyć z powrotem do sosu mięso. Pietruszkę drobno posiekać i dodać do potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz