Sezon truskawkowy trwa krótko, więc trzeba cieszyć się owocami i wykorzystać je jak najlepiej. Proponuję sernika na zimno. Jest pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu.
BISZKOPT:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżką mąki kartoflanej
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczką proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
1 kg sera białego z wiaderka
250 g margaryny
2 - 3 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe
DEKORACJA:
1/2 kg truskawek
4 galaretki truskawkowe
BISZKOPT:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać, wlać do dużej blaszki (38 / 24 cm ) lub tortownicy ( 26 cm ) i upiec w temp. 180' C, około 30 minut. Ostudzić.
MASA SEROWA:
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
Margarynę w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem ,dodać ser i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Na koniec wlać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać miksując ,aż powstanie gładka ,pulchna masa.
DEKORACJA:
Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody, pozostawić do wystygnięcia.
Truskawki umyć i obrać ze szczypułek, osuszyć na sitku.
WYKONANIE PLACKA:
Zimnego biszkopta wyjąć z blaszki, wyłożyć tą blaszkę folią aluminiową, włożyć z powrotem biszkopta, wylać na niego masę serową, poukładać truskawki, zalać tężejącymi galaretkami truskawkowymi i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia placka. Najlepiej na noc.
Zamiast piec biszkopta, to można na dno wyłożyć gotowe, kupione biszkopty.
Jak będzie placek robiony w tortownicy, to trzeba dać jedną galaretkę mniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz