Sałatka jest dobra na przekąskę lub jako dodatek do mięs z grilla.
SKŁADNIKI:
1 średni kalafior
3 jajka
1 mały ogórek zielony
2 cebule młode ze szczypiorem
2 pomidory
1 pęczek rzodkiewek
kilka gałązek koperku
30 dag sera żółtego wędzonego
1 puszka fasoli czerwonej
1 słoik majonezu (300 g)
sól, pieprz
WYKONANIE:
Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i schłodzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić z zalewy i przelać zimną przegotowaną wodą. Rzodkiewki pokroić na cienkie półplasterki, koperek drobno pokroić, a cebulę w małą kostkę i w paseczki szczypior. Ogórka, pomidora i ser żółty pokroić w grubszą kostkę.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz