Proporcje na wypełnienie 2 litrowego słoja, z którego powinno uzyskać się około 1,5 litra nalewki.
SKŁADNIKI:
1 l spirytusu 96 %
400 ml przegotowanej i schłodzonej wody
1 kg czarnych porzeczek
0,5 kg cukru
500 ml przegotowanej i schłodzonej wody
WYKONANIE:
Porzeczki obrać z ogonków, opłukać dokładnie wodą i oczyścić z różnych śmieci. Ważne, żeby do nalewki trafiły tylko zdrowe i dojrzałe porzeczki.
Do spirytusu dolać 400 ml wody. Tak przygotowane owoce wrzucić do czystego (najlepiej wyparzonego) słoja i zalać przygotowanym wcześniej spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu na 6 tygodni, najlepiej do kuchennej szafki.
Po tym czasie odcedzić owoce i odcisnąć ze spirytusu, następnie z wody (500 ml) i cukru (0,5 kg) zrobić syrop, dolać do odcedzonego już płynu. Wszystko wymieszać i przelać do butelek.
Tak przygotowana nalewka powinna przez kolejne kilka miesięcy (przynajmniej 3 miesiące) dojrzewać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Im dłużej się przechowuje, tym jest lepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz