Przepis jest na dużą blaszkę 21 cm x 37 cm.
SKŁADNIKI:
3 galaretki o smaku truskawkowym
około 60 dag świeżych truskawek
WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 1 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać i wylać na blaszkę. Upiec w temperaturze 180'C przez około 25 minut i pozostawić do wystygnięcia.
MASA ŚMIETANKOWA:
2 opak. bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
1 galaretka cytrynowa
1/2 l zimnego mleka
WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać zimne mleko, wsypać proszek śmietankowy "Śnieżka" i ubić mikserem na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, włożyć do niej biszkopt, wyłożyć na nim masę śmietankową, poukładać blisko siebie truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Placek schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
PORADA:
Zamiast piec biszkopt to można dla ułatwienia dno blaszki wyłożyć biszkoptami ze sklepu. Potrzebne wtedy jest duże opakowanie podłużnych biszkoptów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz