SKŁADNIKI:
1 kg średnich truskawek
cukier
350 g jogurtu naturalnego (duży kubek)
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
około 100 g masła
Truskawki umyć, odcedzić na durszlaku i obrać ze szczypułek.
Do jogurtu dodać cukier i cukier waniliowy, następnie dobrze wymieszać.
Masło rozgrzać na patelni.
CIASTO:
1 kg mąki pszennej
2 jajka
około 1/2 l ciepłej wody
1 łyżka oleju
sól
WYKONANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek na środku, wbić jajka i dodać olej, wymieszać, następnie dolewając stopniowo ciepłą wodę wyrobić ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, bo każda mąka jest inna.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, pociąć na prostokąty. Na każdy kawałek ciasta posypać troszkę cukru, położyć jedną truskawkę i zlepić mocno boki. Ja zlepiam dodatkowo na zakładkę, żeby nie wyciekał sok w czasie gotowania.
Gotowe pierogi wrzucać na wrzącą i posoloną wodę, po czym gotować je około 3 do 5 minut od zawrzenia wody.
Następnie odcedzić i przelać zimną wodą, a potem polać stopionym masłem.
Podawać polane jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz