Placek jest pyszny i delikatny, szybko się go robi. Na spód można dać upieczony biszkopt z 4 jajek lub na szybko poukładać gotowe biszkopty.
Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach
21 x 37 cm.
SKŁADNIKI:
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
60 dag świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe
WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i poukładać blisko siebie biszkopty.
WARSTWA ŚMIETANKOWA:
400 g śmietanki kremówki 30 '/,
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Zimną śmietankę ubić mikserem z cukrem na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopty, poukładać truskawki blisko siebie i zalać tężejącą galaretką. Placek wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz