Ciasto jest pulchne i szybko się je robi. Dobrze komponuje się z kwaśnymi śliwkami i słodkim ciastem. Ciasto nosi nazwę "dokładnie ważone". Jajka trzeba zważyć ze skorupkami i tyle samo co one ważą (moje 400 g) to tyle samo trzeba zważyć pozostałe składniki, czyli mąki, cukru i masła. Składniki na blaszkę o wymiarach 21,5 x 37 cm.
SKŁADNIKI:
- 6 jajek dużych lub 7 mniejszych (400 g)
- masło (400 g)
- mąka (400 g)
- cukier (400 g)
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
600 g - śliwek węgierek
WYKONANIE:
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę do białości, dodać skórkę otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wbijać kolejno jajka, dodawać po trochu przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki, obtoczyć je w mące.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na cieście ułożyć śliwki blisko siebie, skórką do dołu. Piec przez 50 - 60 minut w temp. 180' C (po wbiciu w ciasto patyczek powinien być suchy). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz