Przepis na foremkę z kominkiem o średnicy 26 cm lub na średnią keksówkę.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (170 g)
4 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g słodkiej śmietanki 30 %
2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe (90 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Śmietanka i jajka mają mieć temperaturę pokojową.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Ciągle mieszając wsypywać po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksować białka przynajmniej minutę, dodać żółtka i dalej miksować jeszcze kilka minut, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami. Na koniec wlać śmietankę i wymieszać całość łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.
Foremkę wysmarować lekko olejem i oprószyć od środka mąką. Wylać ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 'C, do suchego patyczka.
Nie wyjmować babki od razu, tylko zostawić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.
Po 15 minutach można wyjąć ciasto. Kiedy przestygnie trochę, wtedy można wyjąć ciasto z foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz