Przepis na blaszkę o wymiarach 22,5 x 37 cm.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
25 dag mąki
1/2 szkl. cukru
1 jajko
2 żółtka
15 dag margaryny
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Margarynę roztopić, dodać resztę składników i wyrobić ręką ciasto w misce. Następnie wyłożyć nim blaszkę. Zostawić na chwilę, żeby odpoczęło, a w tym czasie przygotować ser.
SER:
2 kg sera trzykrotnie mielonego lub 2 wiaderka po 1 kg
10 jajek
15 dag margaryny
2 kisiele cytrynowe
otarta skórka z 1 cytryny
1 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek pomarańczowy
rodzynki
skórka kandyzowana z pomarańczy
szczypta soli
WYKONANIE:
Margarynę roztopić. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, aż zmiękną, a potem odcedzić je na sitku.
Do dużej miski wyłożyć ser z wiaderka lub trzykrotnie mielony, dodać żółtka, cukier, otartą skórkę z cytryny, wymieszać mikserem, dodać kisiel, proszek do pieczenia i olejek pomarańczowy, a na koniec dodać ubite białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i połączyć z serem na jednolitą masę, już na najniższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać rodzynki i skórkę kandyzowaną. Delikatnie zamieszać i wyłożyć na ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180'C przez conajmniej 60 minut. Zostawić na chwilę przy uchylonych drzwiach piekarnika, żeby równomiernie opadł.
Wyjąć z blaszki dopiero kiedy całkiem wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz