środa, 9 listopada 2016

ROGALIKI DROŻDŻOWE.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

• 5 dag drożdży 
• 5 łyżek zimnego mleka
• 2 jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 kg mąki
• 250 g margaryny
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru
• 1 jajko

NADZIENIE:
• marmolada owocowa
• nutella

WYKONANIE:
W szklance wymieszać drożdże z mlekiem (zimnym). Połączyć wszystkie pozostałe składniki: mąka, cukry, jajka, margaryna, proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto rękoma, dodać drożdże. Jeszcze raz zagnieść. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.
Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 równe części. Każdą część kolejno rozwałkować tworząc koło. Podzielić je na 8 trójkątów. Przy rozwałkowywaniu podsypywać mąką. Na krótszym boku położyć nadzienie około 3/4 łyżeczki. Zwinąć w rogalik. Ułożyć na dużej blaszce - najlepiej na papierze do pieczenia.
Roztrzepać widelcem jedno jajko i posmarować wszystkie rogaliki pędzelkiem. Posypać je dowolną posypką, makiem lub sezamem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 - 200' C przez 20 minut, na rumiano. Z podanej porcji wychodzi 32 rogaliki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz