sobota, 5 listopada 2016

ROGALIKI MARCIŃSKIE.

Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali. Przepis pochodzi z internetu.

CIASTO:
30 g świeżych drożdży
1 szklanka letniego mleka
3 żółtka (2 białka zostawić do masy makowej)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki masła + 200 g do wałkowania ciasta
szczypta soli

NADZIENIE:
100 g masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
350 g białego maku
150 g orzechów włoskich
100 g migdałów
70 g suszonych daktyli bez pestek
70 g suszonych fig
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 białka
4 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

DODATKOWO:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali
1 szklanka cukru pudru + gorąca woda (na lukier)
posiekane orzeszki arachidowe

CIASTO:
Najpierw trzeba przygotować rozczyn: do ½ szklanki ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Żółtka utrzeć mikserem z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel - mogel. Następnie roztopić 3 łyżki masła w małym rondelku.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i kogel -  mogel. Wymieszać łyżką, a następnie ręką wyrobić ciasto. Podsypać je trochę mąką, bo początkowo bardzo się klei. Ciasto musi być elastyczne. Dodać roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykryć folią i schłodzić ok. godziny.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (ok. 45 x 25 cm) tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Masło pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć do góry, potem złożyć dolną część tak, aby przykryła tę górną, wyjdą trzy warstwy. Docisnąć i obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką, ciasto jest plastyczne). Poskładać tak jak poprzednio na trzy części i wstawić na kolejną godzinę do lodówki.
Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę w lodówce. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki dopiero na 20 minut przed robieniem rogalików.

NADZIENIE:
Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą. Po 30 minutach, odcedzić.
Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przemielić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodać 1  łyżkę śmietany).

WYKONANIE:
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 6 albo 4 kwadraty. A każdy kwadrat po przekątnej przeciąć na pół, tak aby powstały trójkąty.
Nakładać nadzienie, rozsmarowując na trójkącie ciasta, zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta, na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta zakładać na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki, a następnie zawinąć rogaliki, zawijając rogi pod spód (brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo).
Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki układać na blaszce, zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzać do 180' C. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować.

LUKIER to cukier puder utarty z niewielką ilością ciepłej wody, posypać posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz