piątek, 11 listopada 2016

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ.

Muffinki są puszyste i wilgotne. U mnie znikają jeszcze ciepłe. Polecam.

Przepis na 12 sztuk.

SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki (o poj. 250 ml)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 dużych łyżek oleju
- 2 jajka
- 1 opak. cukru waniliowego
- 2 formy na muffiny po 6 sztuk
- 1 tabliczka czekolady mlecznej

WYKONANIE:
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać olej, jedną szkl. mąki, mleko, wymieszać,  drugą szkl. mąki, proszek do pieczenia i sodę, następnie wszystko razem połączyć.
Czekoladę pokroić w małe kawałki,  wrzucić do masy i dokładnie wymieszać już łyżką.
Do foremek nakładać po 2 łyżki ciasta (połowę foremki).
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180°C i piec przez 25 minut, kiedy zaczną nabierać lekko brązowego koloru.
Wyjąć z foremek jeszcze ciepłe, bo potem mogą się przykleić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz