Piernik idealny - najsmaczniejszy piernik dojrzewający. Piernik jest niezawodny, aromatyczny i rozpływa się w ustach... Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki. Z przepisu wychodzi 3 grube (puchate) blaty piernika, każdy z nich o wymiarach 39 x 26 cm.
Przełożyć je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążyć, aby piernik zmiękł. Po 3 dniach od obciążenia piernika przeciąć go na 3 części i otrzyma się 3 pierniki o wymiarach 39 x 26 cm każdy. Można je polukrować lub polać czekoladą.
Jeśli z ciasta chce się upiec pierniczki, to trzeba ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami lub szklanką ciastka.
SKŁADNIKI:
500 g miodu naturalnego
1 szklanka cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
WYKONANIE:
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką). Piec na 5 - 7 dni przed świetami.
PIECZENIE:
Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić. Wystygnięty wystarczy przełożyć powidłami i polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz