poniedziałek, 14 listopada 2016

KURCZAK W ZIOŁACH.

SKŁADNIKI:
1 duży kurczak - ok. 1 1/2 kg
3 ząbki czosnku
rozmaryn
bazylia
majeranek
tymianek
papryka w proszku, słodka
papryka w proszku, chilli
sól
olej

WYKONANIE:
Kurczaka dobrze umyć i pozostawić do wyschnięcia. Czosnek obrać i drobno posiekany dodać do pozostałych składników, wymieszać i zrobić marynatę.
Przyprawy dodawać według uznania.
Marynatą natrzeć całego kurczaka, wewnątrz także, przełożyć do naczynia żaroodpornego i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Najlepiej przygotować kurczaka do pieczenia dzień wcześniej, bo lepiej przejdzie przyprawami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180'C i piec około 60 do 90 minut ( w zależności od wielkości kurczaka).
1 kg to około 1 godzina pieczenia.
Na około 10 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika, zdjąć pokrywę naczynia oraz włączyć termoobieg i dopiec go tak. Wtedy odparuje nadmiar płynu i z wierzchu będzie chrupiący.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz